Na osnovu međudržavnog sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a sa ciljem ulaganja u poljoprivredu, Vlada Srbije je 2014. potpisala ugovor s arapskom kompanijom Al Ravafed. Osnovano je preduzeće Al Ravafed Srbija, koje je po povlašćenim uslovima, bez licitacije kupilo, dobilo u zakup ili na korišćenje više od 10.000 hektara najplodnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.
Među parcelama koje su ustupljene arapskim partnerima nalazi se i 3.500 hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta u Karađorđevu. Al Ravafed ovo zemljište koristi već tri godine, a da i dalje nije jasno po kom osnovu isplaćuje naknadu vlasniku zemlje Vojnoj ustanovi Morović. Iako je Ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji između VU Morović i Al Ravafeda precizirano da će ova kompanija plaćati vojsci 20 odsto od profita ostvarenog na tim parcelama, od Al Ravafeda za tri godine nije naplaćeno ni onoliko koliko je vojska zarađivala za godinu dana.
Sektor za materijalne resurse Ministarstva odbrane dao je još krajem 2013. mišljenje da za Ministarstvo ne može biti prihvatljiva ponuda da Al Ravafed plaća nadoknadu od 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita na tom zemljištu. Ovaj sektor je ocenio da bi u slučaju da Al Ravafed ne ostvari planirani profit “naš prihod bi bio ravan nuli”.
Jedino prihvatljivo rešenje je da kompanija isplaćuje fiksnu naknadu plus 20 odsto od profita, ali ne manje od 327 evra po hektaru godišnje – navodi se u mišljenju Uprave za opštu logistiku (UOL) Sektora za materijalne resurse MO.
Pitanje naknade koju Al Ravafed plaća za zemljište u Karađorđevu, novinari Insajdera su pokrenuli još na jesen 2016. Nakon nekoliko meseci ćutanja svih nadležnih institucija, prvi je o ovom poslu progovorio bivši ministar odbrane Zoran Đorđević koji je priznao da kompanija Al Ravafed nije uplatila državi Srbiji ni dinar za korišćenje 3.500 hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta koje je u tom trenutku obrađivala već dve godine.
Kompanija Al Ravafed, iz UAE, uplatila je u julu 2018.godine Ministarstvu odbrane oko 400.000 evra za korišćenje 3.500 hektara državnih oranica Vojne ustanove Karađorđevo. To je gotovo upola manje od godišnjeg prihoda koji je na toj zemlji vojska ostvarivala pre dolaska arapskog investitora.


Ovi iznosi su i do šest puta manji od očekivanih!!!
U međuvremenu je potpisan i Ankes ugovora sa Al Ravafed koje je Ministarstvo odbrane pokušalo da sakrije i nije dostavilo na uvid čak ni po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Pritiskom javnosti stigao je dopis Ministarstva odbrane koje je tada navelo da postoji potreba „za definisanjem novog načina obračuna za podelu profita sa zaštitnom klauzulom“ kao i da će zbog toga „dosadašnje uplate Al Ravafeda imati karakter akontacija“.
Ipak, na sajtu Agencije za privredne registre došlo je do utvrđivanja konačne obaveze između Al Ravafeda i Ministarstva odbrane za 2015. i 2016.godinu. Da nisu u pitanju akontacije, već da je Al Ravafed sa nešto više od 300,000 evra, namirio obaveze za koriščenje 3.500 hektara zemlje tokom dve godine, potvrđuju podaci iz finansijskog izveštaja Al Ravafeda za 2016.godinu. Nije poznato ni da li je i na koji način, Ministarstvo odbrane sprovelo svoju zamisao o utvrđivanju novog načina plaćanja sa najavljenom „zaštitnom klauzulom“ u slučaju lošeg poslovanja Al Ravafeda. Ministarstvo odbrane je do sada za Insajder navelo samo da je na tom zemljištu Al Ravafed 2015. godine, umesto planiranog profita od 730.000 evra, ostvario profit od 153.000 evra, zbog čega je, kako navode, izvršena analiza.
Da je država prihvatila mišljenje Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane iz 2013, godišnja zarada od tog zemljišta bi iznosila 1,1 milion evra. Međutim, Ugovor sa Al Ravafedom je potpisan uprkos protivljenju stručnih službi vojske i procenama da će biti štetan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *