Заменик председника Покрета за безбедну Србију Владимир Савић дао је интервју за престижни и угледни недељник НИН, у коме је рекао: ” Хулигани су у договору пуштани да нападају полицајце који су чували Скупштину. Њихово присуство говори да је врх МУП-а учествовао у манипулацији којом су угрожени животи грађана и полицајаца. ”
” ОПА ( одељење за посебне акције МУП-а ) коју је овако организовала 2014. Дијана Хркаловић постала је партијска полиција СНС. Агенти ОПА су на протестима “нападали” масу, а за тим хапсили. Циљ је био да се ѕа насиље окриве мирни грађани и опозиција”, тврди Савић. И он и адвокат Прелевић кажу да начин организације напада хулигана подсећа на оно што се дешавало приликом паљења амбасада и хапшења Радована Караџића 2008. и Параде поноса 2010. Савић још тврди: ” То раде исти који и данас обављају послове истог налогодавца, Александра Вучића.”

Некадашњи полицајац Савић указује да полицајци у кордону дуго нису добијали помоћ и да према насилницима није примењивана уобичајна тактика.
“Постоји увежбана тактика да се кордон изненада отвори на средини, када излази екипа за хапшење и приводи насилника који је близу. ” То је примењено петог дана протеста када су на крају протеста испред Скупштине ухапшени младићи и девојке и када су отишли насилници. Прва акција полиције другог дана протеста, када је испаљена незабележена количина сузавца, најавила је бруталност. Савић каже оно што су тада видели, да сузавац није испаљен на насилнике већ по ободима протеста, и додаје: ” Сузавац је испаљен међу мирне демонстранте који су позвали насилнике да се смире. Види се да су неке патроне сузавца чак из 1997. То је још штетније”.

Некадашњи полицајац Савић који је био у том тренутку на протесту, описује шта му се дешавало.
” Био сам близу групе где је био Бошко Обрадовић , ка раскрсници са Таковском. Након сузавца изнад наших глава појавио се дрон. Жандармерија интервенише у нашем правцу непун минут након што је дрон отишао. Падале су жене са децом и старији људи. Тукли су и оне који су подизали руке, који су лежали. То није по правилу службе. По глави се удара само у случају непосредне оспасности”, каже Савић.

Насловна страна НИН-а 16.07.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *