Сигуран сам да сте сви прочитали вест о пљачки 100.000 еу. Жртва је опљачкана након подизања готовине из банке.

Иако на први поглед изгледа као само једна вест из црне хронике, пажњу ми је привукло да су пљачку извршиле две особе са ПОЛИЦИЈСКИМ ЗНАЧКАМА и легитимацијама. Идеалан саговорник на ову тему је Владимир Савић, бивши припадник МУП-а, данас заменик председника Покрета за безбедну Србију.

 • Владо, хвала што сте пристали на овај разговор.

Хвала и Вама. Увек ћу се радо одазвати Вашем позиву.

 • Повод за овај интервју са Вама је пљачка 100.000 еу нашег суграђанина извршена од стране лица која су имали службене легитимицаје. Можете ли нам објасните како је то могуће.

Наравно, упознат сам са овим случајем путем медија. Из свог дугогодишњег искуства прво што ми је упало у очи да су лица имала службене легитимиције и да је пљачка извршена веома брзо након подизања готовине из банке

 • Шта је то што сте закључили?

Оно што је сигурно, лице које је опљачкано је „типовано“. За читаоце који не знају за тај термин, он означава да је неко из банке дојавио пљачкашима да је жртва у поседу велике суме новца.

 • Али како је могуће да пљачкаши поседују полицијске значке, документа?

Све је то кренуло са постављањем Дијане Хркаловић и Небојше Стефановића на челна места у полицији.

 • Желите да кажете да су они одобравали издавања тих легитимација.

Да, управо то. Од како су они били на тим положајима велики број криминалаца је веома лако долазио у посед истих. Сектор унутрашње контроле је одавно упознат са овим проблемом, али су им везане руке по наредби „са врха“. Издају их разни синдикати, лицима веома сумњиве прошлости и „контроверзним бизнисменима“.

 • Сврха поседовања тих легитимација је довођење грађана у заблуду?

Да, и не само то. Као што сте видели, користе се за пљачке, застрашивања и разне друге злоупотребе.

 • Који је мотив да полиција издаје тим лицима службена обележја?

Мотив је као и увек, новац. Донације, мито. Коришћење хулигана и криминалаца у раду службе. Па, сетите се само случаја „Јовањица“. Власник највеће плантаже за узгајање марихуане је поседовао исту.

 • По вашој процени, колико је тих легитимација издато?

По мојим сазнањима, од како је Небојша Стефановић, 2013.године дошао на чело МУП-а издато је преко 10.000 оваквих исправа.
Готово сваки власник печењаре, кафане, хотела или спа центра има ову значку. Такође исту поседују и власници аутоплацева и један број хулигана и вођа навијача.

 • Како грађани могу да препознају лажну од праве легитимиције и како да се заштите.

Прво, обавезно добро погледајте службену легитимацију који је сваки полицајац ДУЖАН да Вам покаже. Уколико само покеже из своје руке и брзо је заклопи, нисте дужни да сарађујете и одмах позовите 192.
Показаћу Вам праве службене легитимације као и лажне у наставку разговора

ФОТО: Оригинална службена документа полиције

ФОТО: Оригинална службена документа полиције

Оригиналне службене документације припадника МУП РС, на слици један има грб са четири оцила, на слици два, а од пре годину дана је уместо овог грба је је ознака са 4 С у средини. И ово су једине праве полицијске значке.

 • Можете ли нам показати и како изгледају „лажне“ значке.

Наравно. Видећете и сами да су тако направљене да Вас доведу у заблуду. Синдикати то раде свесно због већ поменутих донација

.

ФОТО: Лажна службена легитимација

ФОТО: Лажна службена легитимација

ФОТО: Лажна службена легитимација

ФОТО: Лажна службена легитимација

Као што и сами видите, веома су сличне.

 • Ваша порука читаоцима за крај?

У овим смутним временима, будите јако опрезни, па чак и подозриви. Криминалаца је увек било и биће, али сада је све већи број оних који имају и „значке“.

Текст преузет са сајта: https://www.marjanovicmarko.com/cuvajte-se-lica-sa-laznim-policijskim-znackama/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *