Лажни полицајци су преплавили Србију! За само неколико дана у у две пљачке и разбојништава појавили су се криминалци преобучени у полицајце. Не само да су им доступне униформе, то је и разумљиво, бувљаци су препуни старих полицијских униформи, ко ће пред аргументом упереног пиштоља да разгледа да ли је униформа нова или стара изношена, али оно што забрињава је појава полицијских значки у рукама криминалаца. Посебан разлог за узбуну је чињеница што је полиција, после пуцњаве у Кумодрашкој улици у Београду, код приведене особе пронашла полицијску значку налик правој, која је припадала једном од полицијских синдиката.

Значка синдиката била је налик правој полицијској па је логично питање ко поседује овакве значке, откуда оне људима који немају никакве везе са полицијом, а још мање да су активни или пензионисани припадници МУП-а и чланови синдиката организације у којој су запослени.

Према неким проценама тврди се да значку неког полицијског синдиката у Србији има око 10.000 људи. Лист Политика примећује да проблем што те значке заиста личе на оне праве полицијске, додуше на први поглед. Разлика је у нијансама које обични грађани не могу разликовати и не разликују. Наравно, прави полицајци одмах знају шта је фалсификат, али грађани, поготово они који никада нису имали посла са полицијом, лака су мета превараната. Лажне значке се користе, како за најтежа кривична дела, тако и за баналне свакодневне ситуације. Зашто би чекао у реду ако можеш да покажеш значку неком службенику, смислиш причу о хитности и завршиш посао за тили час. Неће радник на шалтеру много загледати.

Нова.рс о овој теми разговарала је са бившим обавештајцем који је упућен у ову проблематику и који се бавио и оперативним радом према особама које су имале такве значке.

Он тврди да у Србији у оквиру МУП функционише око 40 синдиката. Прича о масовној злоупотреби је новијег датума, мада је током полицијске акције “Сабља” после убиства премијера Ђинђића откривено да су неки припадници земунског клана носили значке налик полицијским, а добијене су од једног синдиката, па су зато и многи мислили да су у питању праве.

Овде ваља нагласити да је ову тврдњу потврдио и бивши начелник УБПОК-а Боро Бањац у изјави за Политику.

“Сменом власти маја 2012. и доласком СНС-а, у МУП почиње да се праве синдикалне полицијске значке по облику готово идентичне правим полицијским. Циљ је био на ову фору привући донаторе који би помогли рад синдиката, а требало им се на неки начин одужити. Е сад, ко је ту добијао значке… Друштво је шаролико, било је и људи из кримогених средина, па и бизнисмена али и поштених људи. Добијали су сви они који су уплатили донацију и помогли рад синдиката са новчаном уплатом од 500.000, 50.000 до 15.000 динара”, каже он и додаје:

“Ако си на почетку, значи да одлучујеш да оснујеш синдикат, за финансирање чланови издвајају један одсто од своје плате То је око, рецимо, 800 динара. За рад синдиката потребна ти је опрема, ту су репрезентативна путовања, дружења, синдикалне активности. То са чланарином тешко можеш да исфинансираш и зато тражиш спонзоре . А шта им дати за узврат? Е онда се неко досетио да им се поклони значка налик правој полицијској. Значи, ти кад је отвориш видиш видљиво значку полиције и реч “полиција” написано крупним словима, али не и ситним где пише синдикат. Кад је отвориш и покажеш неком сви виде грб и натпис полиција и нико више ништа не пита, то обични људи не констатују. Ту почиње оно што сад имамо, да неко негде покаже такву значку злоупотреби је и настане хаос”.

На питање ко може да производи такве значке, он каже да може свако и да то није нека велика уметност.

“Довољно је направити калуп и кожну футролу. Оно што је важно јесте да свака таква значка има свој серијски број и мора да се види евиденција односно да се зна по имену и презимену коме је издата, број под којим се води, кад је издата и каква је то значка. Обично би то требале да су почасне. Међутим, активним полицајцима који су у синдикатима такве значке не требају, јер имају службене, а ове “синдикалне” се искључиво дају неком почасну члану, или спонзору, да ако те зауставе увече покажеш да си почасни члан да те пусте и не дирају. И ту се јавио проблем јер су неки то почели да злоупотребљавају, па су неки глумили пресретаче на друмовима, други да раде у полицији”, каже извор Нова.рс.

Он додаје да су злоупотребе таквих значки могуће на све начине и да се грађани могу обмањивати јер кад те зауставе ти не знаш да ли је неко прави или лажни полицајац на први поглед.

“Од 100 таквих значака половина се заведе, а за 50 нема никаквог трага и ту је простор за злоупотребу. Значи, свако ко гурне кеш може да добије такву значку. Интересантно је да једино што нико у Србији још није успео да фалсификује је службена значка БИА. Колико је за сад подељено таквих синдикалних значки, нико не за , закључује он на крају разговора.

 

Хапшење због продаје лажних полицијских значки

У априлу месецу ове године у акцији полиције ухапшен је полицајац и његов пријатељ који су имали своју радионицу у којој су правили лажне полицијске значке.

Они су ухапшени током уговорене продаје.

***

Текст преузет са сајта Нова.рс:  https://nova.rs/vesti/hronika/pazite-se-vrebaju-pljackasi-sa-laznim-policijskim-znackama/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *